Det här med kolhydrater

Jag vill verkligen trycka på hur himla viktigt det är med kolhydrater, och särskillt då man tränar. Dock äter en del människor för mycket kolhydrater i sin vardag, och då kan det vara vettigt att dra ner på detta, och framförallt "tomma" snabba kolhydrater som gör att blodsockret peakar snabbt, men sedan faller lika snabbt igen, och gör oss trötta och hungriga. 
 
Kolhydrater är egentligen mer eller mindre det effektivaste bränslet vår kropp använder. Två andra bränsleämnen är fett och protein, men kolhydrater är det som används oftast och snabbast. 
 
1 g fett =            9 kcal
1 g alkohol =       7 kcal
1 g protein =       4 kcal
1 g kolhydrater = 4 kcal
1 g fibrer =          2 kcal
 
Som ni ser i denna lilla egensnickrade tabell är fett det bränslet som är energitätast. Dock används alltså kolhydrater som främsta energikälla. Detta resonemang kan ju få en att tänka i banorna att utesluta fett. GÖR INTE DET. Rätt fett (ex. nötter, fet fisk och avocado) är nyttigt och vi behöver det så fantastiskt mycket. Människor behöver fett, liksom vi behöver protein och kolhydrater. För mycket fett- och kolhydratsintag för dock att vi kan lagra det i kroppen. Kolhydrater lagrar vi som ex glykogen, som sedan används då vi behöver glukos till musklerna. Dock kan kolhydrater även lagras som fett. Fett lagras givetvis också som fett. Protein däremot kan inte lagras i kroppen, men jag återkommer till det senare i inlägget. 
 
Skriften ovan kan få oss att återigen börja tänka i banorna med fördelarna hos en lågkcal-kost. NEJ. Nej och åter nej. LAGOM är bäst. Att träna ger inte bra resultat om du inte äter kolhydrater, och det känns dumt att inte äta vårat kanske främsta bränsle. Särskillt efter träning är kolhydrater otroligt viktiga för att vi ska kunna bygga upp ordentligt med muskler. 
 
Vad händer då om vi inte äter kolhydrater? Jo, kroppen kommer bryta ner protein från våra muskler för att bilda glukos, som vi i vanliga fall får från kolhydrater. Kroppen kommer alltså bryta ner våra MUSKLER för att den BEHÖVER kolhydrater. Ja, vi klarar oss utan, men det är ju såååå dumt att inte äta kolisar då kroppen uppenbarligen visa på att de behöver det. Eller? :) Det är ju min åsikt bara, baserad på kunskap och egna funderingar. Då jag är utbildad inom träning är det även naturligt att jag är för kolhydrater som en del i våran vanliga kost. 
 
Det här med kroppsbyggare som äter flera kg protein då? Det är också rätt dumt. De behöver absolut mer protein än vanliga människor, men mängden protein överdrivs väldigt ofta, vilket leder till att proteinet som vi betalat dyra pengar för hamnar i toaletten. ;) Det går att räkna ut rätt okej vad man behöver för mängd protein, eller avläsa i en tabell.
 
Slutsats: Är både fett, kolhydrater och protein, i vettiga mängder. Fokusera på bra kvalité (bra fettsyror, bra råvaror, långsamma fullkorns kolisar etc) och fördela mängden bränsle som just du behöver under dagen. Det sista målet behöver kanske inte jättemycket kolhydrater, så dessa lägger du merparten av i frukosten och lunchen. 
 
Bra mellanmål efter träning: Ett stort glas mjölk och blåbärssoppa blandat. Jättebra! Och en middag inte alltför långt efter. :)
 
Hur ser ni på kolhydrater och våra kära bränsleämnen? :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0