lågt intag av kolhydrater, vad innebär det?

När blev klockan så mycket? Det är ju snart dags att hoppa till sängs. Upp tidigt imorgon och ladda in för en heldag med plugg. Tänkte försöka ta mig upp ett par timmar innan det är dags att åka, för att riktigt hinna mysa på med en långfrukost med gott kaffe, limpa och lite juice. Åh, längtar!
 
Till middag blev det en morots- och potatissoppa. Den blev himla god och hade lagom med hetta. Lite stekt sidfläsk gjorde dagen. Supergott! Några matlådor fick jag dessutom. Score och score. OCH... Disken är fixad! WOW! Det är ju helt galet, trodde aldrig det skulle hända. ;)
 
Fick en fråga, om jag inte kunde berätta lite mer om nackdelar med låg kolhydratskost. Visst! Såklart, jag blir bara glad då jag får frågor om att berätta mer. :) Tänkte dra lite kort om detta (men det lär säkert bli aslångt iallafall). Men för att kunna förså så behöver jag gå in lite djupare än vad man kanske skulle vilja. Så alla konstiga namn på kinaser och dittan och dattan kan ni ignorera. ;)
 

 
Först och främst, då vi intar näring via mat så sker något som kallas födans termogena effekt. Detta är alltså processer som kräver energi och som sker efter en måltid. Det är exempelvis att spjälka maten och att absorbera den. Detta kan man kalla DIT, alltså ett värde i % på hur mycket energi av näringen som går åt att ta upp den. Hänger ni med? Det kostar alltså energi att ta upp näringen från maten. Denna näring använder vi sedan till energi i massa metabolsika processer i kroppen. 
 
DIT-värden i % för olika näringsämnen
Fett  2-3
Kolh  6-8
Protein  25-30
Ni ser att det alltså är mycket mer energikrävande att spjälka och absorbera protein än exempelvis kolhydrater. Hänger ni med? 
 
Det sker även en massa hormonella förändringar i kroppen då vi börjar käka en lågkolhydratskost. Några exempel är sänkning av insulinnivåer, ökning av glukagonnivåer, hämmande av ett antal kinaser som leder till en hämning av glykolysen (ett snabbt energisystem, vi använder det vid exempelvis spurter, korta sprintar, styrketräning etc). Vi aktiverar även en mängd ämnen (exempelvis fosfoenolpyruvatkarboxykinas WHAT ja det är ett riktigt ord). Dessa förändringar leder till att glykolysen sänks och glykoneogenes ökar.
 
Glykolysen är ett energisystem som vi använder vid korta intensiva arbeten. Det använder glukos (som vi får från kolhydrater) och gör om det till energi. 
 
Glykoneogenes är ett system som går åt andra hållet. Det kostar energi och omvandlar exempelvis aminosyror (från proteiner) till socker. Muskler till socker?
 
Vad kan vi dra för slutsatser utifrån detta? Jo, äter vi en lågkolhydratskost kommer vi antagligen äta mer protein, vilket kostar mer att ta upp i kroppen (energi försvinner. kcal är energi). Glykoneogenesen favoriseras framför glykolysen, där kommer alltså mer energi försvinna. Detta är delvis varför vi går ner i vikt vid en lågkolhydratkost. Hänger ni med fortfarande?
 
Vad kan då detta ha för negativa effekter på kroppen? JO, det ska vi gå igenom lite ytligt nu. Jag tror inte att någon av oss tjänar på att jag ska djupdyka i ämnet, då det redan är på en relativt hög nivå. Eller?
 
Kroppen är rätt duktig på att fixa energi från andra näringsämnen än kolhydrater (energi behövs, annars är vi stendöda). Dock finns det ett par delar som faktiskt inte kan få energi från något annat än kolhydrater. Dessa delar är hjärnan och våra röda blodkroppar. Hjärnan behövar egentligen minst 120 g kolhydrater/dag, allt annat är egentligen rätt galet. Och så några gram till för de röda blodkropparna. Och då är det ändå lågt. Rekommendationerna för kolhydrater är ju typ 50-60(55-65) E% av vårt dagliga energiintag (blir väl ca 200-300g tror jag). En del som äter lågkolhydratskost vill knappt äta... 20 gram. Ni förstå att det är lite galet för hjärnan, va? En lågkolhydratskost ger även ett lägre insulinpåslag. Och att äta STORA mängder fett känns väldigt negativt, särskilt om personen i fråga är stillasittande. Vi vet ju inte vad dessa högfeta dieterna kommer ha för verkningar i framtiden då detta är en ny trend. 
 
Nå, vad finns det mer för negativa effekter? Träningen blir ju extremt lidande (för att inte tala om skola, jobb etc, då man ofta blir lite mindre förmögen att fatta rediga beslut pga att hjärnan vill ha kolhydrater. Sant!). Eftersom vi inte kan använda glykolysen så kan vi inte utföra något intensivt arbete. Träningen kommer kännas tung, men den kommer egentligen vara på en för låg nivå (styrke, snabb, intensiv träning, inte uthållighetsträning). Den energin vi kan få fram kommer gå till betydligt viktigare delar än musklerna. Går vi på fettförbränning kan vi endast jobba på en ca 60% av maxkapacitet. Inte särskilt optimalt alltså. (Hela detta stycket fokuserar på tillståndet då glykogenagrena är tömda.)
 
Ligger man på en negativ energibalans och tränar hårt och exempelvis uthålligt (lång löpning) kan det leda till tråkiga konsekvenser. Man har sett att unga tjejer som tränar löpning (som egentligen bör stärka skelettet) istället lider av benskörhet. Detta är då de ligger på en negativ energibalans (bränner mer än vad de äter), och energin räcker liksom inte till att bygga upp kroppen vid den hårda träningen. Hemskt men sant.
 
Men kan inte kroppen tillverka glukos? Jo. Det kan den, och det är kostsamt. Vi får väldigt lite energi av detta, och den energi som bildas i exempelvis levern går inte till muskler. De går till blod och viktigare vävnad istället. Vi BEHÖVER kolhydrater och ska inte lura kroppen att använda våra svältsystem för att gå ner i vikt. Att träna och äta vettigt räcker. Det funkar bra och är hälsosammare. Ska du äta lågkolhydratskost bör detta endast göra under en kort period, inte hela livet. Du behöver ett glykogenlager i kroppen för att kunna använda till energi. 
 
Sammanfattning: Du går ner i vikt med lågkolhydratkost, men du tar bort hjärnan och de röda blodkropparnas energisubstrat. Du kommer tömma dina glukogenlager och tappa förmåga att utföra snabba intensiva arbeten. Du kommer antagligen känna dig seg i huvudet. Du kommer inte får ut det du borde av träningen. Du kommer bryta ner protein. Detta är bara en del av vad som händer. Det läskiga är ju att vi inte vet vad följderna av ett långvarigt levnadsätt a la detta är. 
 

 
Detta är mina åsikter och de är baserade på kunskapen jag har fått från utbildning och erfarenhet. Alla individer är dock inte exakt lika, och det finns alltid individuella skillnader. Alla får ha sina egna åsikter, och jag försöker inte påverka någons. Reserverar mig för stavfel och lite ihoprörda delar då jag är fett trött. ;) 
 
Godnatt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0