Motivation, det bästa verktyget vi har.

Det är nog det svåraste som finns. Att hålla motivationen och peppningen uppe. Det är även nyckeln till att lyckas, oavsett vad man gör. Går du inte in för något helhjärtat får du inte ett helhjärtat resultat. Ett resultat möjligtvis, men antagligen inte så markant som du skulle gått annars. 
 
Alla människor är olika, och olika saker fungerar för olika människor. Ska man påbörja en resa, som exempelvis att gå ner i vikt, tycker jag personligen att det absolut viktigaste att börja med är att hitta din motivation, vad som får just dig att gå igång, le och känna pirret i magen. Att gå ner i vikt tar ett tag, och då är det väl fantastiskt bra att kunna ha roligt på vägen? Att känna styrkan öka, energin stråla i kroppen och glädjen som gör att du omöjligt kan sitta still. Allt för ofta ser jag människor som vill gå ner i vikt och äter jättelite. De blir sedan trötta och motivationen tryter. Såklart man blir trött om man inte får i sig något bränsle. Kroppen orkar inte. Vägen till målet blir jobbig och tråkig, och det enda som håller en uppe är de resultat man ser. Men då du kommer till en platå? Vad händer då? Antagligen blir man ledsen, frustrerad och det lilla som höll en på spåret har försvunnit. Risken är stor att man faller tillbaka i gamla spår. 
 
Att gå ner i vikt, komma i form, bli starkare och piggare ska vara kul. Det ska vara inspirerande. För det är inte snyggt med en mager svag kropp. En stark kropp är alltid vackrare. Sättet man rör sig på och hållningen ändras, och det syns att du är stark, oavsett om du har lite fluff ovanpå musklerna. Och har man bara fått den kicken så kommer kilona fortsätta tappas. Att gå ner i vikt innebär absolut aldrig att du ska sluta äta. Du ska istället äta nyttigt och energirik mat, som gör dig pigg. Som ger dig byggstenar att kunna träna musklerna. För ju mer muskler du har, desto mer förbränner du naturligt. Målet ska aldrig vara att få en SMAL kropp. Det ska vara att få en hälsosam kropp. Alltid. 
 
Att skriva om vad man gör, hur man känner och vad man tycker är ett bra verktyg för att hålla motivationen uppe. Du ser allt på papper, framgångar, motgångar och känslor. En del väljer att skriva på en blogg där alla kan läsa, men känns det obehagligt fungerar en dagbok eller anteckningar i en kalender superbra. Skriv inte ner endast vad du äter och vad du förbränner. Skriv ner vilka övningar du tränat, hur du känner dig på dagarna, är du pigg, stark och har mycket energi? Får du någon fin kommentar? På gå ofta tillbaka och läs om din resa. Du kommer se förändringar som du inte är medveten om själv då du skriver. Förhoppningsvis kommer du även se mönster, exempelvis "men shit, jag känner mig alltid jättetrött och hängig om jag inte tränat på två veckor, det kanske har något med varandra att göra?".
 
Vad noga med att framhäva de framsteg du gör. Även om det är att lyckas bryta en dålig vana, att gå ner två kilo eller att ha minskat 3 cm i midjemått. Var stolt över det du åstadkommit. Tänk aldrig "wow, jag har så mycket kvar att gå ner" utan istället "wow, fan vad bra jag är som har gått ner". Betinga framgångarna positivt istället för att nota ner dem med negativitet. 
 
Visualisering är ett verktyg som fungerar för många. Kort sagt går det ut på att skapa en målbild och föreställa sig den. Det finns många metoder för detta och många "svårighetsgrader". För många fungerar det alldeles utmärkt att endast föreställa sig målbilden. Ett tips är att inte bara se en kropp, utan föreställ dig att det verkligen är DIN kropp, och visualisera dig själv då du springer ett jäkligt tungt löppass, men fan, du fixar det. Du är stark. Känn adrenalinet och styrkan i musklerna. KÄNN. Inte bara föreställ dig.
 
Mental träning. Finns via bokform, appform, på youtube, CD och överallt du kan tänka dig. Fungerar för många och finns hur mycket som helst att skriva om, men jag lämnar det till er egen efterforskning. En metnal övertygelse är viktigt även det. Verkligen bestäm dig för att bli stark. Beslutsamhet.
 
Många lägger upp ett mål som "när jag väger si och så lite ska jag köpa en ny TV, tatuera mig, köpa en ny garderob" etc. Toppenbra! Men! Ett väldigt roligt och inspirerande mål är att ha en prestation som mål. Ta tilelxempel en drömresa till alperna, där du ska genomföra flera dagslånga vandringar i ett fantastiskt landskap. Där har du vääärldens bästa motivation. "Om två år drar jag till alperna. Jag ska gå denna och denna vandringen. Jag ska sova i tält och göra dittan och dattan". För att klara detta måste du vara i form och vara stark. Att planera packlistor, vandringskängor, vackra naturområden ni vill se och liknande kommer hjälpa till att öka motivationen/hålla den uppe. Här får du världens belöning som mål. Andra målprestationer kan vara att springa new york maraton (om man gillar att springa långt som fan), upptänka nya miljöer till fots, cykla genom vadfanvetjag, delta i en fitness-tävling eller liknande.
 
Att komma i form blir ofta roligare om du har någon att diskutera med. En kompis, en familjemedlem eller en träningspartner som är med på din resa och jobbar efter samma mål. Det viktiga är att inte jämföra er motvarandra, utan att motivera varandra. En del trivs inte alls med det dock utan vill jobba ensam.
 
Må bra. Det är nog den viktigaste delen, och jag nämnde den tidigt i inlägget. Sluta aldrig äta så att du mår dåligt. Lyssna på din kropp, ät nyttigt och energirikt. Om du börjar må asdåligt då är det något som inte är riktigt som det ska. Det är så stor risk att man bryter ner sin kropp istället för att bygga upp. 
 
Sist men inte minst: musik. Behöver jag säga något mer? ♥
 
Alla är som sagt olika, och det finns ingen universallösning. Man måste pröva sig fram för att hitta just ditt motivationspussel. 
 
En fet applåd till dig som orkat läsa allt!
 
 
 
Puss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0